Необходими продукти за 50 броя:
1/2 ч.ч зехтин или олио
6 стръка праз,нарязан на ситно
3/4 ч,ч дългоърнест ориз
1/4 ч.ч нарязан джоджен
2с.л. нарязан копър
2/3 ч.ч лимонов сок
50 консервирани лозови листа
2с.л. зехтин,допълнително
Начин на приготвяне:
На тиган загряваме зехтина и
запържваме лукът за минута-две. Прибавяме: джоджен, ориз, копър, ½ от лимоновия
сок и поръсваме със сол и пипер.
Добавяме 1 чаена чаша вода и
оставяме ориза на ври 20минути. След това махаме капака, слагаме ядките и
покриваме съда с кърпа и отново слагаме капака. Оставяме ястието да се охлади.
Измиваме добре лозовите листа и
ги почистваме от по-дебелите жилки. Негодните листа за сърми слагаме на дъното
на тенджерата. Здравите и големи листа мълним с плънката, като задължително
оставяме лъскавата страна отвън.
Готовите сърми редим в тенджера
(на един ред) и заливаме с останалия лимонов сок, като прибавяме още олио и ¾ чаена
чаша вода, за да покрием сърмите, като върху тях поставяме чиния, която да не
им позволява да изплуват. Варим около 45 минути, след което ги оставяме да
изстинат и сервираме студени.