Шопска салата
Шопската салата е една от най-българските салати, представяйки нашия вкус и обичаи. Има различни начини за приготвяне и днес ще споделя с вас, една нестандартна рецепта за шопска салата:
Вземаме около половин килограм пиперки, измиваме ги добре, след което се запичат. След като изстинат, се обелват и почистват от семките (за да се обелят по лесно, може да се задушат в плик, след изваждането им от огъня).
Почистените изпечени пиперки се накъсват по дължината им и се нареждат в чиния, като между тях могат да се сложат и печени люти чушлета, посоляваме и поливаме с олио.
На едро ренде настъргваме домати, към които добавяме счукан чесън, като пак посоляваме и заливаме със сместа пиперките.
За финал поръсваме с нарязан магданоз салатата.
Уточнение: на 500 г. Пиперки настъргваме два средно големи домата.